ホーム > 開かれた神社 > Ooharai ceremony(English)

開かれた神社

2017年 6月 9日(金)

■ Ooharai ceremony(English)

<<Ooharai ceremony>>

At Tanashi Jinja, we perform Ooharai ceremony on June 30 from 3:00pm.

Ooharai is a purifying ritual to remove Kegare we have accumulated in a half year. Kegare is a concept in Shinto, which means an unclean and undesirable state of pollution and defilement.

The purification by Ooharai ceremony is a Japanese traditional ritual to regain the natural clean state of human and prepare the mind for the new life.

For the ritual, you write your name on Katashiro, a human shaped white paper, and put your soul by blowing on the paper 3 times. On the day of Ooharai, Shinto priests perform purification the Kegare by burning Katashiro. On the same day, there is also the Chinowa Kuguri. All the visitors walk through a large ring made with Chigusa (cogon grass), which is believed to have a power to ward off calamities, for purification.

In Shinto, a traditional Japanese religious Doctrine, Kegare is hated and cleanliness is valued, so purification is very important.Since ancient times, Japanese people especially cherish ‘white’ color which represents innocence, purity, cleanliness, and holiness.

Ooharai ceremony is one of the best opportunities to feel the essential part of Shinto. Everyone is welcome, so please visit us on June 30. The ritual takes about an hour.